Hagymaleves a hűvösebb napokra

Hozzávalók:
> 1kg vöröshagyma
> olivaolaj
> 80g teljeskiörlésű liszt
> 2dl száraz fehérbor
> 8dl húsleves alaplé
> 8dl víz
> só, bors (vagy fűszerkeverék: például egy francia)
> rozsos bagett
> reszelt sajt (én ementáli sajtot használtam)

francia_hagymaleves.jpg

A hagymát felkarikázzuk és kis olajon gesztenyebarnára pirítjuk. Figyeljünk oda, hogy ne égjen le. Hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük és körülbelül még 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Folyamatosan kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze amíg a bor alkoholtartalma elpárolog. Ezután kevergetve, lassan hozzáadjuk a húsleves alaplét és a vízet, fűszerezzük és felforraljuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A kenyeret kisebb szeletekre vágjuk és az alufolíával letakart sütőrácsra tesszük, majd megszórjuk őket a reszeltsajttal. Sütőben ropogósra pirítjuk. Tálaláskor a sajtos pirítósokat a levesbe tesszük.

#Zsófia