Tejszínes citromtorta diétásan

 

tejszines_citromtora_dietasan.jpg

Hozzávaló

Piskóta:

  • 4 ek zabliszt
  • 3 ek búzaliszt
  • folyékony édesítő (körülbelül 200g cukornak megfelelő)
  • 7 tojás
  • 1 zacskó sütőpor
  • vanília aroma
  • 1 dl tej
  • 1 csipet só

Krémhez:

  • 600 ml tejföl
  • 500 ml növényi habtejszín (cukrozatlan)
  • édesítő ízlés szerint
  • 2 cs zselatin fix
  • 4 citrom

Díszítéshez:

  • 3-4 citrom

Elkészítése:

A piskótához először a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját összekeverjük az édesítővel, vanília aromával és a tejjel. Ezután hozzá adjuk a sütőporral összekevert liszteket, majd az egész masszát csomómentesre keverjük. A tojások fehérjéből habot verünk és óvatosan, hogy ne törjön össze, ezt is hozzáforgatjuk a masszához. 180°os sütőben kivajazott, kilisztezett tortaformában (24 cm) készre sütjük.

A krémhez a habtejszínt felverjük. Közben a tejföllel összekeverjük 2 citrom reszelt héját és 4 citrom levét és az édesítőszert. Ha a hab már kemény hozzáadjuk a tejfölös krémet és a zselatin fix-et majd lassú fokozaton összekeverjük.

Egy nagyobb tortaformát (én 26 cm-es szögletes formát használtam) kibélelünk folpack-kal. A citromokat egyenletesen karikákra vágjuk és a tortaforma aljába, majd oldalára helyezzük. Erre ráöntünk egy adag krémet (a krém felét), majd a félbevágott piskóta egyik felét a közepébe helyezzük, és egy picit belenyomjuk. Ezután jöhet a krém másik fel és annak a tetejére a piskóta másik fele, amit szintén egy picit belenyomunk a krémbe.  Ez azért szükséges, mert ha elkészült ez lesz a tortánk alja és egy szintbe kell, hogy legyen a krémmel. Pár órát, vagy egy egész éjszakát hűtőbe tesszük. Tálalás előtt egy tálra fordítjuk a folpack-ot lehúzzuk róla és pár citromkarikával vagy mentalevéllel díszíthetjük.

 #Júlia