Tejszínes citromtorta diétásan
Hozzávaló
Piskóta:
- 4 ek zabliszt
- 3 ek búzaliszt
- folyékony édesítő (körülbelül 200g cukornak megfelelő)
- 7 tojás
- 1 zacskó sütőpor
- vanília aroma
- 1 dl tej
- 1 csipet só
Krémhez:
- 600 ml tejföl
- 500 ml növényi habtejszín (cukrozatlan)
- édesítő ízlés szerint
- 2 cs zselatin fix
- 4 citrom
Díszítéshez:
- 3-4 citrom
Elkészítése:
A piskótához először a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját összekeverjük az édesítővel, vanília aromával és a tejjel. Ezután hozzá adjuk a sütőporral összekevert liszteket, majd az egész masszát csomómentesre keverjük. A tojások fehérjéből habot verünk és óvatosan, hogy ne törjön össze, ezt is hozzáforgatjuk a masszához. 180°os sütőben kivajazott, kilisztezett tortaformában (24 cm) készre sütjük.
A krémhez a habtejszínt felverjük. Közben a tejföllel összekeverjük 2 citrom reszelt héját és 4 citrom levét és az édesítőszert. Ha a hab már kemény hozzáadjuk a tejfölös krémet és a zselatin fix-et majd lassú fokozaton összekeverjük.
Egy nagyobb tortaformát (én 26 cm-es szögletes formát használtam) kibélelünk folpack-kal. A citromokat egyenletesen karikákra vágjuk és a tortaforma aljába, majd oldalára helyezzük. Erre ráöntünk egy adag krémet (a krém felét), majd a félbevágott piskóta egyik felét a közepébe helyezzük, és egy picit belenyomjuk. Ezután jöhet a krém másik fel és annak a tetejére a piskóta másik fele, amit szintén egy picit belenyomunk a krémbe. Ez azért szükséges, mert ha elkészült ez lesz a tortánk alja és egy szintbe kell, hogy legyen a krémmel. Pár órát, vagy egy egész éjszakát hűtőbe tesszük. Tálalás előtt egy tálra fordítjuk a folpack-ot lehúzzuk róla és pár citromkarikával vagy mentalevéllel díszíthetjük.
#Júlia