Töltött „paprika” krumpligombóccal ahogy én készítem

toltott_paprika_mindenmentes.jpg

Hozzávalók:

Paradicsommártáshoz: 2 liter natúr, cukormentes paradicsomlé vagy ennek megfelelő sűrített paradicsom, egy szép nagy zellerlevél, ízlés szerint édesítő, só, 1 db paprika, sűrítéshez kb. 2 evőkanál liszt, késhegynyi szódabikarbóna (gyomorégés ellen) Gondolom, ennek elkészítéséhez nem kell leírás!

Töltelékhez, ami gombóc és nem töltöm bele paprikába- 2 db egész, bőr nélküli csirkemell darálva, 1 db kicsi vöröshagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma a hússal együtt darálva, 1 db főtt zacskós rizs, 2 db tojás, 1 kiskanál pirospaprika, petrezselyemzöld, ízlés szerint só vagy ételízesítő, darált kömény, annyi zabpehely, hogy formázható masszát kapjunk. Gombócokat formálok belőle és a forrásban lévő, a még sűrítetlen paradicsomlében kifőzöm, ha kész kiszedem. Ekkor sűrítem habarással a paradicsommártást.

Krumpligombóchoz: 30 dkg burgonya, 40 dkg teljeskiőrlésű liszt, 2 db tojás, 5 dkg kókuszzsír olvasztva, só. A pucolt burgonyát megfőzöm sós vízben. Ha megpuhult még melegen áttöröm. Ha kihűlt, összegyúrom, majd (vizes kézzel) apró, dió nagyságú gombócokat formálok, és forrásban levő sós vízben kifőzöm. A lobogó vízbe dobok annyit, amennyi kényelmesen elfér, óvatosan fakanállal megkeverem, hogy ne tapadjon le az edény aljára. 1-2 perc után feljönnek a felszínre, akkor még pár percet hagyom főni, majd kiszedem szűrőkanállal, és hideg vízzel leöblítem. Én ekkor pici olívaolajjal meglocsolom az első adag gombócot, a többit rászedem és összeforgatom. Csak hogy ne tapadjanak össze.