Lencsesaláta rukkolaágyon, karamellizált körtével és sült koktélparadicsommal
Hozzávalók (4 főre):
- ½ kg lencse
- Só, bors / leveskocka
- 1 babérlevél
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 csomag rukkola
- Koktélparadicsom
- 1 marék dió
- 4 db körte
- Olívaolaj, balzsamecet
- 1 kanál méz
- Szegfűszeg
- 2 póréhagyma
Izlés szerint: csípős paprika és gyümölcsös balzsamecet
..................................................................................
Mielőtt elkezdenénk főzni, a lencsét 1 napig vízben áztatjuk.
A körtéket meghámozzuk és szeletekre vágjuk. Egy lefedhető serpenyőben felforrosítunk 1 kanál olivaolajat, 1 kanál balzsamecetet és a mézet. Rádobjuk a körtéket és néhány szem szegfűszeget, jól összekeverjük. Kis lángon lefedve pároljuk őket. Körülbelül 30 perc kell, hogy puhára főljenek, de ez a körte állagától is függ.
A póréhagymát felkarikázzuk és egy fazékban kis olívaolajon megdinszteljük. Rádobjuk a lencsét és felöntjük annyi vízzel, amennyi pont ellepi. Fü szerezzük és beledobjuk a babérlevelet. Amikor már forr, beleöntünk 1 dl száraz vörösbort és a lencsét puhára főzzük.
A paradicsomot a száron hagyjuk és 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük. Akkor lesz jó, amikor a héja végigreped.
A lencsét rukkolaágyon tálaljuk, megszórjuk tört dióval és melléhelyezzük a körtéket. Pikánsabbá tehetjük csípős paprikával és gyümölcsös balzsamecettel, hogy még erőteljesebben kiadja az étel ízeit. Fantasztikus lesz a végeredmény! :)
#Zsófia