Lencsesaláta rukkolaágyon, karamellizált körtével és sült koktélparadicsommal

 

lencsesalata_kep.jpgHozzávalók (4 főre):

  • ½ kg lencse
  • Só, bors / leveskocka
  • 1 babérlevél
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 csomag rukkola
  • Koktélparadicsom
  • 1 marék dió
  • 4 db körte
  • Olívaolaj, balzsamecet
  • 1 kanál méz
  • Szegfűszeg
  • 2 póréhagyma

Izlés szerint: csípős paprika és gyümölcsös balzsamecet 

 ..................................................................................

Mielőtt elkezdenénk főzni, a lencsét 1 napig vízben áztatjuk.

A körtéket meghámozzuk és szeletekre vágjuk.  Egy lefedhető serpenyőben felforrosítunk 1 kanál olivaolajat, 1 kanál balzsamecetet és a mézet. Rádobjuk a körtéket és néhány szem szegfűszeget, jól összekeverjük. Kis lángon lefedve pároljuk őket. Körülbelül 30 perc kell, hogy puhára főljenek, de ez a körte állagától is függ.

A póréhagymát felkarikázzuk és egy fazékban kis olívaolajon megdinszteljük. Rádobjuk a lencsét és felöntjük annyi vízzel, amennyi pont ellepi. Fü szerezzük és beledobjuk a babérlevelet. Amikor már forr, beleöntünk 1 dl száraz vörösbort és a lencsét puhára főzzük.

A paradicsomot a száron hagyjuk és 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük. Akkor lesz jó, amikor a héja végigreped.

A lencsét rukkolaágyon tálaljuk, megszórjuk tört dióval és melléhelyezzük a körtéket. Pikánsabbá tehetjük csípős paprikával és gyümölcsös balzsamecettel, hogy még erőteljesebben kiadja az étel ízeit. Fantasztikus lesz a végeredmény! :)

#Zsófia