Lazac parázsburgoyával és hollandi mártással
Hozzávalók:
- 2 szelet konyhakész lazacfilé
- 10 szem parázsburgonya
- 1 marék friss spenót levél
- Só, bors
- Olívaolaj
A mártáshoz:
- 200g vaj
- 50g víz
- 1 kiskanál citromlé
- 2 tojás sárgája
- Só, bors
A burgonyákat megmossuk és ketté vágjuk. Ha túl nagyok, akkor lehet 4 felé is vágni. Meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk majd jól összekeverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a burgonyát. 200 fokon körükbbelül 20 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a hollandi mártást. A vajat felolvasztjuk és félretesszük. A mártás elkészítéséhez egy lábosban vízet melegítünk. A tojások sárgáját a citromlével habosra keverjük és sózzuk, borsozzuk. Amikor a víz teljesen felforrt, vegyük le a lángot annyira hogy csak kicsit bugyogjon és a tojásos keveréket egy tálban a vízes lábosra helyezzük. 2 percig folyamtosan kézi habverővel keverjük. Majd óvatosan, szépen lassan hozzácsurgatjuk a folyékony vajat és még körülbelül 5 percig keverjük, amíg krémes mártás lesz belőle. Amint elkészültünk vele, lekapcsoljuk a tűzhelyet és neki állhatunk a lazacnak. Ezalatt hagyjuk a mártást a gőz fölött, hogy ne hűljön ki.
A lazachoz egy serpenyőt jól felmelegítünk és a lazac minden oldalát egy kis olívaolajon 2-2 percig sütjük. Az sütési idö attól függ, hogy milyen vastagok a szeletek. A lazacnak kivül fehéres, belül rózsaszínnek kell lennie. Amint elkészült, tengeri sóval megszórjuk.
Tálalához egy tányérba öntünk egy kis hollandi mártást, belepakolunk néhány szem burgonyát és spenótlevelet majd ráhelyezzük a lazacfilét.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
#Zsófia