Lazac parázsburgoyával és hollandi mártással

Hozzávalók:

  • 2 szelet konyhakész lazacfilé
  • 10 szem parázsburgonya
  • 1 marék friss spenót levél
  • Só, bors
  • Olívaolaj

A mártáshoz:

  • 200g vaj
  • 50g víz
  • 1 kiskanál citromlé
  • 2 tojás sárgája
  • Só, bors

lazac_parazsburgoyaval_es_hollandi_martassal_3.jpg

A burgonyákat megmossuk és ketté vágjuk. Ha túl nagyok, akkor lehet 4 felé is vágni. Meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk majd jól összekeverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a burgonyát. 200 fokon körükbbelül 20 perc alatt készre sütjük.

Közben elkészítjük a hollandi mártást. A vajat felolvasztjuk és félretesszük. A mártás elkészítéséhez egy lábosban vízet melegítünk. A tojások sárgáját a citromlével habosra keverjük és sózzuk, borsozzuk. Amikor a víz teljesen felforrt, vegyük le a lángot annyira hogy csak kicsit bugyogjon és a tojásos keveréket egy tálban a vízes lábosra helyezzük. 2 percig folyamtosan kézi habverővel keverjük. Majd óvatosan, szépen lassan hozzácsurgatjuk a folyékony vajat és még körülbelül 5 percig keverjük, amíg krémes mártás lesz belőle. Amint elkészültünk vele, lekapcsoljuk a tűzhelyet és neki állhatunk a lazacnak. Ezalatt hagyjuk a mártást a gőz fölött, hogy ne hűljön ki.

A lazachoz egy serpenyőt jól felmelegítünk és a lazac minden oldalát egy kis olívaolajon 2-2 percig sütjük. Az sütési idö attól függ, hogy milyen vastagok a szeletek. A lazacnak kivül fehéres, belül rózsaszínnek kell lennie. Amint elkészült, tengeri sóval megszórjuk.

Tálalához egy tányérba öntünk egy kis hollandi mártást, belepakolunk néhány szem burgonyát és spenótlevelet majd ráhelyezzük a lazacfilét.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

#Zsófia