Spenótos tagliatelle gombamártással
Hozzávalók:
- 250g spenótos tagliatelle tészta (2 főre)
- 250g gomba (én laskagombából készítettem de lehet bármilyen fajta)
- ½ póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék petrezselyem
- 1dl száraz fehér bor
- olívaolaj, só, bors (és/vagy ételízesítő)
- néhány levél zsálya a díszítéshez
- reszelt parmezán sajt (ez is lehet bármilyen sajt, ami otthon van)
A tésztát feltesszük főzni. Figyeljünk rá, nehogy túlfőzzük, inkább legyen még egy kicsit kemény. (Amint készen van leszűrjük, átöblítjük hideg vizzel és félretesszük.)
Közben elkészítjük a gombamártást. Kevés olívaolajon a zsályaleveleket ropogósra pirítjuk, majd félretesszük. Én azért használok zsályát, mert van a kertemben. De nyugodtan lehet helyettesíteni más fűszernövénnyel is. Ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a felaprított hagymát a fokhagymával, utána hozzáadjuk a megtisztított és hosszában felvágott gombákat. Addig pirítjuk, amíg a gomba össze nem esik. Ezután hozzáöntjük az 1 dl bort és még néhány percig kevergetjük, hogy az alkohol elpárologjon. Hozzáadjuk a tejszínt, a felaprított petrezselymet és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Én 2 kiskanál ételízesítőt használok és mellé még borsozom. Jól összekeverjük és alacsony lángon még 5 percig letakarva főzzük.
Eközben a tészta biztosan elkészült. Összeforgatjuk a gombamártással. Tálaláskor meghintjük reszelt sajttal és 1-2 szem pirított zsályalevelet helyezünk rá.
Jó étvágyat hozzá!
#Zsófia